20 Kasım 2008 Perşembe

Reyting Sistemi Degisiyor


SON DAKİKA!... “RATING SKANDALI”YLA İLGİLİ FLAŞ GELİŞME!... VE RTÜK DÜĞMEYE BASTI!... RTÜK, UZUN SÜREDİR TARTIŞILAN RATING SORUNUNU SONLANDIRACAK BİR SİSTEMİ DEVREYE SOKMAYA HAZIRLANIYOR... SİSTEM BİR AY İÇİNDE DEVREYE GİRİYOR!... İŞTE RTÜK BAŞKANI ZAHİD AKMAN’IN AÇIKLAMALARI!...


Sistemin ayrıntıları sır gibi saklanırken, RTÜK Başkanı Zahid Akman, yeni uygulamanın bir ay içinde başlayacağını söyledi. Mevcut reyting anlayışını eleştiren Akman, sistemin tamamen reklam pastasına endeksli yapıldığını, bunun televizyonların yayınlarını esir almaya başladığını söyledi.

RTÜK Başkanı Zahid Akman, şuanda Türkiye'de reyting ölçümlerinin, reklam ajanslarının, reklam yayınlayanların ve reklam verenlerin ortaklaşa anlaştıkları bir ajans (AGB) üzerinden yapıldığını hatırlattı. Bu ölçümlerin tamamen reklam veren firmaların, ürettiği malları alan kişilerin neyi izlediğini bilmek amacına matuf olduğunu kaydeden Akman, ancak bu sistemin şu an televizyonların kendi aralarındaki rekabeti, malzeme olarak kullandığı nesnel olmayan bir platforma dönüştüğünü ifade etti. Akman şöyle konuştu:

"Bazı yayın kuruluşları özellikle reyting ölçümleri ile ortaya çıkan bir takım sonuçlar baz alınarak para kazanmaya başladılar. Şu anki reyting ölçümleri Türkiye'deki reklam pastasının kime ne şekilde paylaştırılacağı, içeriklerinin ne olduğunu ortaya çıkaran çarpık bir yapıya dönüştü. Tabi insanların çok büyük paralar harcayarak yaptığı bir yayıncılığın karşılığını alabilmek için reytinglerde çok iyi sonuçlar elde etmesi gerçeği ortada olunca reyting ölçümlerinin yapıldığı haneler tespit edilip gayrimeşru ve manüplatif ölçümler yapıldığı iddiaları da ortaya çıkmaya başladı. Bu, ölüçmleri tek başına yapan ya da yaptıranların sorumluluğunda olan bir durum değil. Siz bütün bu reklam pastasının ölçümünü bu ölçümlemeye bağlarsanız insanlar daha fazla pay alabilmek için bu tür haksız baskıları ya da etkileri yapabilirler."

RTÜK YENİ SİSTEMİ DEVREYE SOKMAYA HAZIRLANIYOR
Akman, reyting ölçümlerine dayalı bu anlayışın yayınların içeriğini etkiler hale geldiğini dile getirdi. Akman, sağlıksız yürüdüğünü düşündükleri bu sistemden RTÜK olarak son derece rahatsız olduklarını vurguladı. Daha önce ölçümü yapan şirket yetkilileri ve Televizyon İsleme ve Araştırma Kurulu(TİAK) ile bu konuda temasları oluğunu anlatan Akman, "Son derece etkili temaslarımız oldu. Bu tartışmalara son verecek bir altyapı değişikliğini önerdik. Hatta bunun değiştirilmesini birlikte yapalım dedik. Biz de mali yönden destekte bulunalım. Önce bu teklifimizi reddettiler. Ancak son altı aydır bunu kabul ettiklerini ifade ediyorlar. Fakat bu kadar tartışılan ve güven yitiren bu yapıya maddi destekte bulunmanın doğru olmadığını artık düşünüyoruz." şeklinde konuştu.

Akman, reyting tartışmalarına son verecek bir çalışma yürüttüklerini söyledi. Akman, yaşanması muhtemel tartışmalara mahal vermemek için ayrıntısını vermezken, bunun kısa bir süre içinde kamuoyuna açıklayacaklarını söyledi. Akman, reyting ölçümlerinde tekel olmak istemediklerini ama kimsenin itiraz etmeyeceği bir sistemi de uygulamaya koymayı amaçladıklarını kaydetti.


Ucankus

0 yorum:

Yorum Gönder

Son Yazılar

oyun sohbet diziler
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com